Pages

Apr 12, 2012

Slovosakupljač


Neki tvrde da se ovo tek nedavno desilo, dok drugi tvrde da je vekovima stara priča. Neki kažu da poznaju ljude koji znaju aktere ove priče. Bilo kako bilo, reći ću vam šta i kako se desilo, pa vi procenite sami.

Na oko zgodan momak Rastko bio je pravi ženskaroš i iako su mu pričali da će mu te dogodovštine doći glave nije hteo da sluša. Tako je jednom naleteo na vešticu Miru koja razočarana njegovim razvratima i ophodjenjem prema ženskom polu odlučila da baci mračnu i zlu čin na njega. Pretvorila ga je u prokleto biće slovosakupljača.

Niste čuli za slovosakupljača?

Ah pa vi onda niste čuli ništa...

Slovosakupljači, to su bića koja se hrane slovima iz tudjih usta izmedju svakog punog meseca. Idu od čoveka do čoveka i kradu po slovo koje ovaj izgovara. Noću od žena, danju od muškaraca. Mislite da ljudi postanu nemi tek tako? Nije, to sve radi slovosakupljač. Da mora svako slovo samo jednom da pojede, pa 'ajde... Nego svakog punog meseca ponovo potpuno ogladni. Nikad kraja njegovoj muci. A ni drugih. A i da je on neko čudesno mitsko biće pa da ima posebne moći i da ga je teško ubiti. Dovoljno je samo da ga polijete čašom vode i puf, njega nema.

Tako je Rastko putovao svetom jer nije smeo nikada predugo da se zadrži na jednom mestu kako ga ne bi razotkrili. I tada, došavši u veliku svetsku luku, začu najdivnije, najpunije i najukusnije "R" na svetu. Pevačica Mila je upravo bila završavala "Summertime" i zavodila sve svojim umilnim glasom u baru "Tri i po lista duvana".

Ono što je malo ko mogao da zna je da je Mila zapravo lovac na bauke. Ona je slovosakupljača odmah prepoznala čim je ušao na vrata bara i počela da sprema zamke za njega ispuštajući umilne tonove.

Makuku je otpio svoj omiljeni koktel i ustavši sa barske stolice bacio zlatni novčić na šank i odmahnuvši nezadovoljno jer mu se ne svidja ova interpretacija pesme izadje napolje iz bara u nepoznatom pravcu.

Princ Gvozdeni je to primetio i izadje oprezno za njim.

Rastko to ništa nije primetio jer je bio omadjijan pesmom i svim tim umilnim slovima... Ali još nešto se desilo. Neka promena u njemu. Nisu mu se samo slova dopadala kod te zanosne devojke. Već i ona sama. Kako je više pevala, menjalo se nešto u njemu. Kada je započela da peva jazz verziju "No woman no cry" počeli su da ga podilaze žmarci i da se preznojava kao nikad do sad. Brzo je sasuo čašu burbona ali kao da je prošla kroz njega.

-Šta se to dešava sa mnom? - Prošaptao je.

Mila je sada već prešla na svoju verziju "No man no cry" i krenula da šeta medju publikom zavodeći ih svojim oblinama i mačijim hodom.

Rastko kao da je bio udaran čekićem svakom njenom rečju i tada oseti kao da ga je neko ošamario. To kao da je bio onaj disciplinski šamar koji te vraća u detinjstvo. Ustao je slabašno, a pred njim se stvorila Mila sa čašom vode u ruci.

Pogledao je razrogačeno i shvatio da je to kraj. Ali ako će taj andjeo da mu presudi.... Neka tako bude.

Kako je završila pevanje pesme polila ga je vodom po glavi.

Ali ništa. Rastko je samo bio mokar. Zbunjeno je pogledao, a ona njega još zbunjenije.

-Oh izvinite gospodine! Pomešala sam vas sa nekim! Zaista mi je žao! - Govorila mu je dok ga je brisala maramicom.

A on srećan jer je skinuta sa njega zla čin gledao je svoju spasiteljku kao božanstvo. Zgrabio je tada i poljubio najstrastvenije dok je puni bar "Tri i po lista duvana" oduševljeno tapšao i zviždao.

Nakon toga svi su živeli jako dugo i srećno.

Osim Mire. Nju je pronašao Dušan, lovac na veštice mračnih magija i ubio. Ali to je već druga i daleka priča.

No comments:

Post a Comment