Pages

Apr 20, 2012

Sudar patuljaka


Davno u začaranom kraljevstvu koje je bilo u strašnom problemu živeše hrabri putujući trgovci koje su svi zvali Čergari.

Upravo se jedan znamenitiji Čergar rapravljao. Zapravo nije se ni raspravljao, više je izgledalo da se svadjao. A, onda, to nije bila ni svadja. Cenkao se.

Patuljak nije hteo da odstupi ni malo i stalno je snižavao cenu predmeta. Za Čergare, šta god da prodaju, prodaju strastveno, što je uporniji kupac, oni su srećniji. Nekad su znali i čitavim nedeljama da pregovaraju o prodaji najbezvrednijih stvari. Možete misliti koliko već traje ova prodaja kad je ovo jako bitan predmet - lek!

-Stani! Stani! - Povika u jednom sudbonosnom trenutku hrapavi glas sa strane. - Renone, prevarantu jedan, mislio si mene da prevariš!? Iako si potplatio krčmara u "Četvrtini mača" da me pošalje u pogrešnom pravcu, brzo sam shvatio i vratio se nazad i posle par izbijenih zuba mi je sve priznao.

-Kasniš Garbene! Ha, Predmet je kupljen! Mislim, lek!

-Naprotiv. Tvoje neznanje će te i ovde koštati. - Uozbilji se jako drugi patuljak i pridje trgovcu i sa smeškom od kojeg bi se i sabljozubom tigru naježila dlaka je polako rekao:

-Čergaru, osporavam kupovinu.

Čovek, i više nego dva puta veći od patuljaka skoči na noge iz svog seda prekrštenih nogu. Sreća na njegovom licu je dostigla klimaks i sav se zajapurio.

-Imaćem' Aukciju! - Povika sav srećan.

Zajapurivši se otrčao je u nepoznatom pravcu. Renon je sa očajanjem sve posmatrao i malo je nedostajalo da pusti suzu. Bio je tako blizu...

-Proklet bio Garbene, malo mi je nedostajalo...

-Felina je moja voljena i nemaš nikakva prava da je otimaš. Uostalom, samo odlažeš krunisanje.

-Ceo život te posmatram i znam da ne zaslužuješ ništa, ni Felinu, ni presto.

-Ah Renone, vremena se menjaju. I patuljci. Nisam više onaj mali koji te je napustio kada ti je bilo najteže.

-To nema veze sada... - Započe drugi patuljak, ali ga prekidoše trube i daire. U susret su im dotrčavali mnogi Čergari. Ispred njih je stao onaj što je prodavao lek i sa neskrivenim oduševljenjem im se nakezio i toplim uzdrhtalim glasom kao da će da zaplače od sreće otpevao je:

-Imaćeeeemoo aauuukciijuuu!

Garben i Renon su se očajno pogledali, ali taj pogled se ubrzo pretvorio u besni rivalski.

-Navali! - Povikaše patuljci.

Cenkanje na Aukciji je trajalo čitavih pedeset dana. Bez prestanka i pauzi. Za to vreme Čergari iz celog sveta koji su čuli za to su dotrčavali iz najdaljih krajeva. Toliko ljudi se skupilo da je sve izgledalo u tom metežu izdaleka kao da se vodi neka ljuta bitka. Mada, ruku na srce, ona se zaista i vodila u centru sveg tog ludila.

Na Aukciji nije bitno ko nudi više, cene su skakale do neba pa padale. Čas je Predmet vredeo tri kraljevstva, a čas ništa. Postojala su izvesna pravila za to cenkanje i onaj ko pogreši mogao je izgubiti. Čak je postojalo i pravilo da nema pravila.

Čergar Aukcionar je sam odredjivao kada će koje pravilo važiti, a patuljci su morali da se pridržavaju. Oba patuljka su do savršenstva bila informisana o pravilima i nije bilo odstupanja sve do pedesetog dana.

Sam Čergar Samaš je već počeo da gubi na snazi. Pedeset dana bez sna to može da učini čoveku. S druge strane, patuljci nikada ne spavaju pa je njima bilo svejedno.

Pravilo tog trenutka je bilo ponuditi najsitniju a najvredniju moguću stvar i parirati skrivenoj Aukcionarevoj.

Renon se prezadovoljno iskezio i izvukao je dragi kamičak. Pre će to biti drago zrno.

-Pobedite ovo! Ha!

Uzdah oduševljenja je prošao kroz masu oko njih i širio se od unutrašnjeg kruga na dalje kako se vest širila.

Garben je tada ustao. To je moglo značiti dve stvari. Sve je stalo. Ljudi, vilenjaci, patuljci, poneki div i još mnoga bića su prestala da dišu. Poneka mušica bi prozujala. Ili će Garben sada odustati, ili izaziva Aukcionara da on prvi pokaže izazovni premet. Upro je prstom u Čergara i viknuo:

-IZAZIVAM!

Uzvici oduševljenja su zagrmeli poljem koje će na dalje u budućnoti postati najveća buvlja pijaca na svetu - Čergara.

Nejako rukom Samaš izvuče iz džepa još manji dragulj koji je sijao dvostruko većim sjajem. Svi su zanemeli i čekali Garbenov sledeći potez.

Tada on iz svoje naprtnjače izvuče zapakovanu maramicu i krenu da je odmotava. Niko nikada neće znati jer on to nikome nije priznao, ali delovalo je kao da sve to namerno polako radi.

Kada je otvorio maramicu skroz pažljivo je svojim debelim grubim prstima dohvatio to nešto i spustio na sto pored Renonovog i Samaševog dragulja.

-HA! - Povika od sreće rugajući se Renon. -Tvoje zrno prašine uopšte ne sjaji!

Rezignirano Čergar uzme nazad svoj dragulj i izvadivši lek na sto pruži ga Garbenu reče:

-Ali je zato njegov komad meseca vredniji deset puta i od tvog i mog dragulja. - I tada je glasno da ga čuje što više prisutnih povika:

-Ovim je Aukcija završena. Pobednik je Garben, kralj patuljaka.

Tako je Garben odneo lek protiv kijavice Felini. Krunisan je za kralja i oženio je devojku.

Svi su živeli dugo, jer patuljci zaista žive jako dugo, i srećno, pa čak i Renon, pošto se posle pomirio sa Garbenom. A možda vam jednog dana i ispričam kako se to zbilo.

Kraj.

2 comments: