Pages

Feb 7, 2012

Mačak u rukavicama


Jednog dana mačak što zvaše se Laza rešio da ulovi kobca Ratomira koji se tu vrzma po njegovom malom raju na terasi visoke kule. Ni sam slutio nije u koju avanturu će ga sama pomisao na takvo delo odvući!

Merkao je on svoju metu, čas sleva, čas zdesna, dok se nije okomio, skočio i... kad ne lezi vraže, prokletnik je to očekivao i pobeže u poslednjem trenutku.

Ne bi ovo ništa strašno bilo da je Laza mogao da se dočeka na noge odmah tu odakle se i zaputio u skok. Let u podnožje zdanja ga je neminovno očekivao.

No, bez brige, avantura tek počinje...

U padu Laza je zakačio jednu prostirku za veš na kojoj su bile stavljene čarobne rukavice da se suše. Upao je tačno na njih kako bi i trebalo i poleteo u susret tlu.

Čarobnjak Mrgud se zadovoljno nasmešio srećan što je razrešio još jednu dilemu, to jest, šta da radi sa rukavicama koje mu donose nevolje vec čitavih dve stotine godina.

Čim je dotakao tle rukavicama, Laza se osetio neuništivo i zaista, tada je beton pukao pod njegovim šapama i čitavo zdanje pored se pod težinom udara malo odvojilo od tla. Ipak, nije bio skroz imun na udar, silina ga je odbacila dobrih petnaestak metara dalje u žbunje. Da je ovo sasvim obično žbunje, svedoči to da se tu zapravo ništa nije neobično dešavalo. Ipak, odmah pored žbunja je rupa koja vodi u čarobni svet. Kakav je to čarobni svet, na žalost nikada nećemo saznati jer je Laza ustao, stresao lišće sa sebe i pošao u drugom pravcu videvši prelepu cica-macu kako se šepuri prelazeći ulicu.

Na žalost maca-cica nije videla kamion koji joj je neumitno hitao u susret. Laza shvativši da mora da spase tu lepoticu bacio se i u dva prilično dugačka skoka se našao izmedju kamiona i mica-mace. Zamahnuo je prednjom levicom i zveknuo kamion posred... definitivno posred kamiona. Ovaj se zaustavio u mestu. Tada je zgrabio cica-cicu i opet u dva pristojno dugačka skoka je uleteo u žbunje sa druge strane ulice ostavivši šofera da se pita do kraja života šta ga je to snašlo i kako nikada nije uspeo da naplati polisu osiguranja.

Nepoznata maca čiji život je spasen samo je odfrknula na Lazu i rekla:

"Ajd' pali mali, koji ti je vrag? Imala sam sve pod kontrolom!"

Laza nije očekivao takav tok radnje te iz besa samo odmahnu glavom i zaputi se dalje.

Ne znajući šta će od sebe tako je lutao neko vreme gradom u potrazi za zabavom, hranom i stalnim zaposlenjem da bi nabasao na čergu mačaka lutalica koje su trenutno u obilasku Balkana i pošto su one videle koji potencijal ima mali Laza, prihvatiše ga četvoronoške i zaputiše se svi srećni i zadovoljni u nekom nepoznatom pravcu.

Hajka Lajka i gotova bajka.

1 comment:

  1. Hm.. Svidja mi se sto su price sve duze i zanimljivije..
    Ova iako izgleda samo kao obicna prica, bas mi je neobicna.. kraj mi se pogotovo svidja jer je istinit..
    Samo napred Zlatko!!

    ReplyDelete