Pages

Feb 8, 2012

Makuku


Jednom prilikom davno malo posle nekih teških ratova u jednom dalekom kraljevstvu živeo je jedan dečak siroče koji je želeo da putuje celi život. Na njegovu žalost neka čudna sila ga je držala u radionici kovača mačeva Mikajašija. To je bio najbolji kovač na svetu. Do tada. Dečak sirotan - Radoje - će ga nadmašiti i postati ne najbolji, nego legendarni.

I tako dok je jednom prilikom Mikajaši bio na putu, a putovanja u to vreme su značila i po godinu dana, sada već mladić Radoje dobi neočekivanog i neobičnog gosta. Naime, crnac Makuku je nailazio krajem i čuo je za najboljeg kovača na celom svetu i odluči da ga poseti. Rešio je, kako kaže, da poseče mesec. Za to mu je trebao poseban mač. Ne samo oštar, već i dovoljno čvrst da izdrži takvu seču.

Radoju se ovo učini kao zanimljiv predlog i reši da izadje Makuku-u u susret. Ali ga je upozorio da on nije Mikajaši, već njegov šegrt, ali da zna podjednako dobro da kuje i da ga neće razočarati. Tu je nastupio dvoboj pogleda. Mrko su se obojica gledali čitava tri dana bez pokreta, dok Makuku-u nije kapnuo znoj u oko i morao je da trepne od muke. Nasmejaše se i složiše da se obavi posao, ali Radoje prvo uputi Makukua ka najvećem mudracu sa Sive planine da ga pita za recept da se napravi ovakvo oružje.

Makuku krenu put pod tabane i nadje se pod planinom. Tu ga je čekao tajanstveni mačevalac u podnožju željan dvoboja. Uzalud mu je objašnjavao kako nema vremena za gluposti, ovaj nije hteo da se povuče. Ni makac. Zato Makuku zamanu snažno mačem i iskosa preseče mačevaoca i njegov mač ne na dva nego na četiri dela. Jedan deo mača je odleteo prilično daleko i pao pod noge putujućeg trgovca Miluna i ovaj oduševljen trenutnom pomisli, podigne na tom mestu gostionicu koja će ubuduće biti izuzetno poznata pod nazivom: "Četvrtina mača".

Uspevši se uz ne tako veliku i ne baš sivu planinu, na vrhu zaista naidje na velikog mudraca. Nije šala, bio je div to u pitanju. Znajući kako se postupa sa mudracima, Makuku sede pored gorostasa imitirajući način sedenja i sačeka čitavih sedam dana dok ovaj nije progovorio.

"Znači, recept za mač koji može da poseče mesec ti treba. Zanimljivo. Potrebne su ti četiri stvari: zvezdani kamen od Stanoja, najfinija svila od Rumenke, najfrktaviji patuljasti bik od Žizele i najsiktavija dvoglava zmija sa Madagaskara."

Učtivo je poslušao sve Makuku i ne prozborivši ni reči, rešio da sačeka još jedan dan ukoliko još nešto ima da mu kaže veliki mudrac. Pošto se ništa ne desi ni posle toga, on ustade da krene po malo negodujući koliko dugačak put mu se sprema, medjutim, ipak tada div ponovo prozbori svojim gromkim hrapavim glasom:

"Ali znam da si po malo nestrpljiv. Sve to što tražiš se nalazi u naprtnjači tajanstvenog mačevaoca koga si posekao na četiri dela u podnožju planine. On me je pitao za najboljeg kovača na svetu pre nego što si došao. Bio previše nasrtljiv te sam ga uputio na tebe. Srećno."

I zaista bi tako. Makuku nadje sve što mu treba i sa osmejkom na licu podje kod Radoja koji mu kroz deset dana napornog rada napravi mač koji je nazvao Radosekač.

Oduševljen, Makuku ga bogato nagradi draguljima koje je našao pored svih stvari u torbi tajanstvenog mačevaoca. Pozdraviše se pa podje u svoj omiljeni tropski bar. Zastade na plaži koncentrišući se i spremajući za veliki potez čitava dva dana. I kada izadje mesec žut kao zlatni dukat jednim oštrim potezom koji izazva jedan blaži tornado i ne tako blag cunami mačem zapara preko neba. Par zvezda se prestravljeno uzmaklo, a mesec nije stigao ni da vrisne od straha. Radosekač je napravio zarez na mesecu odvojivši ga na dva dela. Tada Makuku zgrabi jednu polovinu i iscedi je u svoj koktel Mohito. Uz tajanstveni osmeh gledajući kako cunami jenjava u daljini, zavali se u platnenu stolicu i uživajući je pijuckao omiljeno piće dok je prebledela preostala polovina meseca polagano krstarila nebom pokušavajući da se pribere i shvati šta joj se upravo desilo.

Kraj.

1 comment: